Svipennkurs

Generell info

Tidspunkt: Tirsdag

Pris: 400

Info om kurset

Svipenn som tegneverktøy er noe mange forbinder med sløydsalen på barneskolen. Etter å ha møysommelig saga, høvla, pussa og olja en eller annen fjøl eller grøtskje, skulle disse gryende eksemplene på grasrot-design signeres, kanskje med en bord eller lignende. Selv husker jeg med fryd hvordan broren min henga seg med stor iver for å lage et “røyking forbudt”-skilt til utedassen på hytta. Men i svipenn-gamet står mye på spill. Istedenfor sverte bruker den høyt konsentrert varme og transformerer ethvert tremateriale med en umiddelbart, ugjenkallelig svidd strek. Det er jo dette som gir en fornøyelig bål-aktig lukt, men som også gjør at lite gjennomtenkte frihåndstegninger blir stående som permanente påminnelser på den oppvoksende generasjons tegneferdigheter, lenge etter oppnådd artium.

 

Dette har gjort at svipennen har fått et, etter min mening, ufortjent dårlig rykte. Den har noen helt klare kvaliteter med bruksverdi langt utover slagbenken fra barndommen. Den umiddelbare streken gir oss fremgang fra første sekund, og vi får et motiv som appellerer både til synet og luktesansen. I tillegg kommer det taktile ved å lage spor og tekstur i trevirket. En kan lage sterke kontrasterende flater, buktende kurver og forsiktige graderinger fra kullsvart til trehvitt – her er det kort sagt mange muligheter.

 

Det er disse aspektene ved svipenn som ligger til grunne for dette kurset, hvor fokus blir på å jobbe med det visuelle og teksturelle på to- og tredimensjonale flater. Deltakere får utdelt hver sin vesle trefjøl og en snurrebass, og derfra er det bare å slå seg løs. Målet med kurset er at hver deltaker skal få bli kjent med og utfolde seg kreativt gjennom teknikken, og kanskje også ende opp med produkter en kan ha glede av i lang tid etterpå. Det er også åpent for at deltakerne kan ha med sine egne gjenstander og bruke dem som utgangspunkt for kurset, om de ønsker det.
skolebolle02

Info om kursholder

Haakon Haraldsen Roen er kunstformidler og kunstner bosatt i Oslo, som de siste årene har tatt svipennen til sitt bryst både gjennom eget skapende arbeid og som hobby. Han er en innlandsgutt av hjerte og har en hang til cevita-appelsiner, gjærbakst og svart kaffe.